Rekordmånga restaurangkonkurser – gästerna sparar in på notan

Restauranggäster runtom i landet berättar hur de tänker mer på priset och väljer bort exempelvis förrätt eller vin till maten. – De första jag kollar är priset, säger studenten Najat Ruston. – Dricker man vin tar man ett glas vin eller så delar man flera, säger pensionären Margareta Tolonen Sjömark. Drar ner på kostnaderna På restaurang Bistron i Luleå har man märkt att gästerna drar ner på kostnaderna: Snittnotorna följer inte med prisökningarna i samhället. – De som kanske inte har så mycket pengar att röra sig med är lite försiktigare, säger restaurangchefen Andreas Ebenhardt. För hela restaurangnäringen syns samma tendens, enligt branschorganisationen Visita. Det blir allt vanligare att en flaska vin ersätts av ett enstaka glas, och att förrätten prioriteras bort. – Det är klart att det här ger en lägre snittnota då, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita. Stadig ökning av konkurser Konkurserna i branschen har ökat stadigt och i fjol gick 943 restauranger i konkurs. För mars månad i år visar tillväxtanalys statistik att 122 restauranger gått i konkurs, vilket är de enskilt största antalet under en månad. För att öka lönsamheten tipsar restaurangchefen Andreas Ebenhardt om allt från att anpassa menyer och portioner till att med noggrann planering fylla lokalen under fler timmar: – Försöka få in fler gäster på de tider när man kanske inte vanligtvis har gäster. Kanske köpa in bättre produkter till ett billigare pris och förhandla med leverantörerna. I stora städer, där hyrorna är höga, är rådet från Visita att försöka få ned lokalkostnaderna. – Vi har många medlemmar som vi har hjälpt att förhandla ner hyran. Det är väldigt viktigt eftersom det är en helt fast kostnad annars, säger chefsekonom Thomas Jakobsson på Visita.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *