Desinformation hotar att öka splittringen mellan Grönland och Danmark

Den danska tankesmedjan Tænketanken Digital Infrastruktur har, tillsammans med föreståndaren för Grönlands universitet samt två konsultfirmor, undersökt om det finns utländsk påverkan i det offentliga samtalet på Facebook i Grönland.

Rapporten släpptes i december, och under den studerade perioden kunde man inte se några tecken på utländsk påverkan. Däremot hittade man svagheter i debatten kring en fråga som länge varit aktuell i Grönland – relationen till Danmark.

Efter det har mycket hänt. Donald Trump har uttryckt sina ambitioner att ta över Grönland, och i början av januari besökte sonen Donald Trump Jr ön. Relationen med Danmark splittrar Sedan dess har Signe Ravn-Højgaard sett exempel på spridning av desinformation.

– Någon skapade ett falskt konto för premiärminister Múte Bourup Egede, som Grönlands regering snabbt avslöjade. En dansk parlamentariker har använts i fejkade nyhetskampanjer. Vi har också sett hur amerikanska dollar har delats ut på stan. Så det här händer inte bara på sociala medier, utan även mer direkt. Men det är inget vi har studerat, säger hon.

Att osämjan kring relationen mellan Grönland och Danmark angrips, förvånar inte Signe Ravn-Højgaard.

– Den som vill splittra tenderar att angripa ämnen i den offentliga debatten där det redan råder starka känslor och osämja. I Grönland är relationen till Danmark ett sådant ämne. Det här är alltså ett bra mål för den som vill nå sina mål genom splittring. Få personer att påverka Senare i vår ska det hållas val i Grönland, och mycket står på spel på den väldiga ön i norra Atlanten, inte minst geopolitiskt. Både USA och Ryssland vill åt naturtillgångar och transportleder som kan bli viktiga för handel och militära ändamål.

– Det är viktigt att veta att bara 27 000 personer röstade i valet i Grönland förra gången, eftersom det bor så få människor där. Det betyder att det är relativt få personer man behöver påverka för att påverka valet, säger Signe Ravn-Højgaard.

Spridningen av desinformation underlättas även av att många av de stora sociala medieföretagen har gjort sig av med faktagranskare.

– Det gör det lättare för desinformation att spridas. Grönland är litet och det finns få journalister som kan faktagranska utländsk påverkan och det offentliga samtalet. Det är alltså lättare för lögner att överleva, säger hon.

Det är ännu okänt exakt vem som ligger bakom påverkansförsöken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *