”Ett drag för att jävlas med en gammal fiende”

Från början var de vänner. Elon Musk öppnade plånboken för att Sam Altman skulle kunna driva en organisation som utvecklar övermänsklig AI utan vinstintresse. Tillsammans skulle de rädda världen från att någon med mindre ädla motiv utvecklar AI som utmanövrerar mänskligheten till artens undergång. Det var i alla fall vad de sa då. Sedan dess har techmiljardärerna varit i luven på varandra Snart började det gå riktigt bra med produktutvecklingen och han som betalade ville ta kontroll. Aldrig i livet, svarade Sam Altman. Då får du inga mer pengar, sa Elon Musk och stack.
Enda sedan dess har de båda techmiljardärerna varit i luven på varandra. För att överleva tog Sam Altman sin välgörenhetsorganisation till techjätten Microsoft och gick 2019 med på att skapa en komplicerad företagsstruktur för att fortsätta vara icke-vinstdrivande och samtidigt låta Microsoft få avkastning på sin investering. Det fungerade tills styrelsen i den icke-vinstdrivande delen under kuppartade former gav Sam Altman sparken 2023. Han ansågs inte längre ha mänsklighetens bästa för ögonen och hade därmed inte förtroende att fortsätta driva företaget, eller vad OpenAI nu egentligen är för något. Musk utnyttjar problemet för att jävlas Protester utbröt bland anställda. Storinvesteraren Microsoft röt ifrån och fundamentet för OpenAI skakade så kraftigt att någonting gick sönder. Sam Altman välkomnades tillbaka. Styrelseledamöter avgick. Och ganska snart påbörjades en transformation. OpenAi skulle bli vinstdrivande. Det fanns bara ett problem. Och det är det problemet som Elon Musk nu utnyttjar för att jävlas med Sam Altman.
Problemet är att det fortfarande är OpenAI:s icke vinstdrivande organisation som har den yttersta kontrollen. Gjort det väldigt dyrt för OpenAI att bli vinstdrivande Om Sam Altman vill kapa de banden behöver denna organisation kompenseras rättvist. Att bestämma hur mycket det nya vinstdrivande företaget ska betala är mer konst än hårda fakta, men det finns regler. När Elon Musk kommer in som extern spekulant och vill köpa den icke vinstdrivande delen för 1 000 miljarder kronor, då betyder det att den är värd 100 miljarder kronor. Sam Altman kan inte köpa sin skapelse till underpris utan att behöva förklara sig för tillsynsmyndigheterna. I ett slag har Elon Musk således gjort det väldigt dyrt för OpenAI att bli vinstdrivande, samtidigt som Sam Altman är på turné för att locka investerare. Ett rejält tjuvnyp som med all sannolikhet inte kommer att bli det sista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *