Fem gånger högre PFAS-halt i nötkött nära militärt område

I den undersökning Naturvårdsverket gjort uppmättes nivåer över 1 nanogram PFAS per gram i kött från tre nötdjur hos den aktuella gården. Gränsvärdet är 0,3 nanogram per gram, vilket betyder att halterna i två fall femfaldigt överskrider den tillåtna nivån. Hos en annan gård noterades värden som låg strax under gränsvärdet, medan övriga inte uppvisade några tydliga förhöjningar. ”Risken för vissa utfall ökar” PFAS-ämnen är kända för att kunna påverka bland annat immunförsvaret och blodfetter. Enligt Karl Lilja, som arbetar med PFAS-föroreningar på Naturvårdsverket, behöver enstaka individer inte känna akut oro, men riskerna blir tydligare när man ser till hela befolkningen. Dessutom vill myndigheterna hindra att förorenade livsmedel når konsumenter i större omfattning.

– På individnivå skulle jag inte säga att man behöver vara orolig, men risken för vissa utfall ökar lite när man tittar på stora grupper. Därför är det viktigt att sänka vår exponering, säger Karl Lilja. Viktigt att hitta källan En viktig åtgärd vid förhöjda värden är att identifiera källan. Om djuren får i sig förorenat vatten eller foder kan halterna i köttet åtgärdas genom att ge friskt vatten och opräglat foder. Det kan sänka PFAS-värdena i djuren ganska snabbt. Myndigheterna planerar nu vidare stöd för att förhindra liknande situationer:

– Det här visar att vi måste bli bättre på att bedöma möjliga risker och hitta orsaken innan halterna blir för höga, säger Karl Lilja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *