Våldet kan handla om fasthållning, slag och sparkar, ofta från personer med demensproblematik. I Malmö har man därför sedan två år tillbaka satsat på en metod som kombinerar praktiska övningar i självförsvar med samtal och analys av vad som triggade situationen. Tanken är att personalen ska kunna agera säkert även när händelseförloppet accelererar.
– Det kan bli väldigt upptrappat, där både polis och ambulans tillkallas. Det är inte helt ovanligt. Då är det bra att kunna försvara sig, säger Victoria Ehrs, sektionschef vid särskilt boende i Malmö stad. Över 1 000 allvarliga händelser Arbetsmiljöverket har tagit emot 1 168 anmälningar om allvarligt hot och våld på boenden under förra året, enligt siffror som TV4 Nyheterna tagit del av. Myndigheten gör därför under 2024 och 2025 flera inspektioner för att se hur arbetsgivare kan förebygga risker.
– Det kan vara att man har blivit biten eller att ett finger har gått ur led vid en duschsituation. Man ska kunna känna sig trygg på sin arbetsplats, säger Annika Schmidt, nationell projektledare på Arbetsmiljöverket.
I Malmö har man satsat på ”Terma” (terapeutiskt möte med aggression), där målet är att lindra våldsamma situationer i tid och inte behöva larma polis eller ordningsvakter. Metoden ska minska både inblandades skaderisk och identifiera bakgrunden till det utåtagerande beteendet.
– Vad är det som orsakar att man agerar ut? Kan det vara smärta? Kan det vara någonting annat? Det är ingen som egentligen vill skada sig själv eller andra. Det är en del av sjukdomen, säger Victoria Ehrs. Känner sig tryggare Ilire Rxhepi, som jobbat inom demensvård i 20 år, har varit med om flera hotfulla situationer. Hon har nu deltagit i Malmö kommuns utbildning av personalen kring hot och våld och beskriver en ny trygghet när hon vet hur hon ska agera om det uppstår hotfulla lägen.
– Det känns mycket tryggare för mig. Det är bra att veta hur man ska göra, säger hon.