Larmar – svenska kraftverk en dödsfälla för ålar: ”Läget väldigt kritiskt”

Ålen föds i Sargassohavet i Västindien och följer havsströmmarna till Europa, där den kan hamna i Marocko, Frankrike eller Sverige. Men i Sverige hindras ofta ålens vandring upp i sjöarna av vattenkraftverk som blockerar vägen.

För att ersätta de ålar som inte når de svenska sjöarna samlas varje år ett par miljoner ålyngel in i Frankrike och sätts ut i Sverige. Men när ålarna efter cirka 15 år vill påbörja sin långa resa tillbaka till Sargassohavet möter de återigen vattenkraftverken, denna gång från andra hållet. De flesta ålar trasas sönder när de passerar genom turbinerna. Forskare: Stoppa utsättningen av ålyngel – Problemet är att det inte är ett kraftverk som de ska passera utan väldigt många. Tyvärr är det en dödsfälla för ålen.

På vissa platser har man installerat galler för att samla upp ålarna och rädda dem undan turbinerna. Men en del ålar kläms istället fast och dör på gallret av vattenkraften.

Ålynglen hade förmodligen klarat sig betydligt bättre om de lämnats kvar i Frankrike. Utsättningen har mest gjorts för att vi ska kunna fiska ål i våra sjöar. Vill avsluta utsättning av ålyngel En ny rapport från forskningsrådet Formas, där en panel av internationella forskare deltagit, understryker den akuta situationen för fisken.

– Vi rekommenderar att den här åtgärden med ålyngelutsättningar ska avslutas, menar panelen.

Runt om i Sverige finns cirka 1 900 vattenkraftverk som inte ger någon eller väldigt lite el. Rapportförfattarna vill riva många av dessa eftersom de hindrar ålens vandring till och från Sargassohavet. Något som Länsstyrelsen i Halland håller med om.

– Vi måste göra allt. Vi måste jobba på bred front. Då är det här att ålen ska komma till sina uppväxtområden i sjöar och vattendrag jätteviktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *