Om den klassiska romerska rätten ska lagas med grädde eller inte råder det fortsatt oenighet om bland svenskarna. I en ny undersökning från Arla svarar 55 procent att de i alla fall ibland lagar carbonara med grädde. En som inte gör det är kocken och programledaren Dante Zia. – Jag har också ätit väldigt många äckliga carbonaror i mitt liv. Det finns ett traditionellt sätt att göra carbonaror på, det är ju utan grädde och att använda ägget som gör att den blir krämig. Det klassiska italienska receptet innehåller endast spaghetti, guanciale, pecorino, äggula och svartpeppar, men i Sverige har man experimenterat med bland annat ärtor, skinka och grädde. – Jag gissar att när carbonara introducerades från Italien så var det det enklaste sättet att uppnå ett resultat som är ungefär samma, men det är det inte. Det har väl att göra med att folk älskar att ta genvägar, det är väl därför grädden har slått sig fast i det svenska folkhemmets carbonara. ”Det är oroväckande höga siffror” Enligt undersökningen som Arla har gjort varierar svaren mellan könen. Medan en knapp majoritet av svenska folket har grädde i carbonaran är det 56 procent av männen som uppger att de håller sig till det traditionella receptet. Motsvarande siffra för kvinnor är endast 37 procent. – På ett sätt är det sorgligt men på ett annat sätt är det kul att folk lagar carbonara, det är kul att folk lagar mat. Det är alltid roligt, men det är oroväckande höga siffror 55 procent. Varannan person jag ser på stan har grädde i carbonaran. Jag vet inte riktigt hur jag ska ta in det, det är mycket. Även bacon är vanligare än den traditionella guancialen, som endast 17 procent av svenskarna har i sin carbonara. Själv har Dante Zia pasta med köttfärssås och tomatsås ”i alla dess former” som favoritpastor. – Det är det jag vill äta på mitt bröllop, säger han. Företag släpper färdigklippt spagetti: ”Hemskaste jag sett” Ett annat ”brott” mot den italienska matkulturen är att dela sin spagetti. I veckan introducerade företaget Kungsörnen färdigklippt spagetti, marknadsfört till barn med Pippi Långstrump på omslaget.
– Det är många barn som klipper, men inte bara barn. Det finns vuxna också. Jag hatade när det var spaghetti i skolan på grundskolan för att alla klippte sina spaghettis, sedan sörplade man i dem som maskar. Jag har men för livet av det. Man får inte bryta spagettin tycker jag, säger Dante Zia. Han menar att han tycker man ska snurra spagettin runt en gaffel, annars blir det ”slabbigt”. – Det här är det hemskaste jag sett i hela mitt liv. Det finns ju jättelång spagetti, då kan man diskutera om man eventuellt får bryta spagettin. Det finns säkert någon tumregel, men man ska inte klippa spagettin.