Region Västernorrland ser just nu över organisationen kring de tre sjukhusen i länet. Förslaget som tagits fram innebär bland annat att flera verksamheter på Sollefteå sjukhus läggs ned, däribland narkos och intensivvård på akutmottagningen. Större operationer ska istället göras på sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik. Totalt räknar regionen med att spara mellan 46 och 59 miljoner kronor om förändringen genomförs. ”Vården underfinansierad av staten” Regionråd Sara Nylund (S) framför att hon anser att vården är underfinansierad av staten. I en intervju med TV4 riktar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kritik mot resonemanget och menar att sjukhuset i Sollefteå är viktigt.
– Det är nödvändigt för ett sjukhus att ha narkos, akutsjukvård och den traumavård som behövs. Det gäller både för att klara vanliga operationer, men också förlossning. Man kan se att det är ganska vanligt att man flyttar den ena funktionen efter den andra och till slut fungerar inte sjukhuset, säger Acko Ankarberg Johansson (KD). Regionen står fast Regionstyrelsens ordförande svarar i sin tur att regionen inte planerar det omtag i frågan som sjukvårdsministern efterlyser. – Vi har vårt ansvarsområde och vi går vidare med vår utredning som kommer att presenteras som förslag för oss på fullmäktige här i mars, säger Sara Nylund (S). Risker för patientsäkerheten Risker för patientsäkerheten Kalla fakta har granskat sjukhusplanerna i serien Lokala skandaler och visat på en rad fel i den konsultrapport från EY som förslaget bygger på. I den fortsatta granskningen har Kalla fakta också tagit del av interna dokument som pekar på allvarliga risker för patienternas säkerhet om förslaget blir verklighet.
Totalt identifieras 13 stora risker av en särskild grupp som tillsatts av regionen, där en av de främsta farhågorna är att patienter och även barn kan dö på grund av bristande vårdresurser. Vårdpersonal uppgav i flera fall att inga åtgärder fanns för att motverka riskerna. Omvärderat risker Senare har annan personal gått in och omvärderat dessa risker utan dialog med den grupp av överläkare och specialistsjuksköterskor som gjorde den första analysen. Regionen bedömer därmed att riskerna inte är så akuta som gruppen presenterat, med motiveringen att händelserna sällan inträffar. – Jag förväntar mig att vi har en professionell organisation som belyser helheten i den här utredningen och att de underlag som ligger till grund för förslaget finns med i underlaget, sa Sara Nylund (S) dagen innan utredningen presenterades.