Nya rovfisken ska rädda Östersjön

Forskare på Uppsala universitet bekräftar nu det som lokala kustfiskare känt till under flera år: att vissa strömmingar kan växa sig ovanligt stora. Enligt Leif Andersson, forskare på Uppsala universitet är den nya typen av strömming genetiskt avvikande och betydligt större än den vanliga. Dessutom är fisken en skicklig rovfisk och forskarna har därför gett den namnet ”rovströmming”.

– Rovströmmingen har väldigt tydliga skillnader jämfört med den vanliga strömmingen. Den fångar exempelvis småfisk, inklusive artfränder, istället för plankton, säger Leif Andersson till TV4 Nyheterna. Kan rädda Östersjöns ekosystem Rovströmmingen anses viktig för ekosystemet. Leif Andersson berättar för TV4 Nyheterna att om den inte fiskas ut så kan den bidra till att stabilisera ekosystemet.

Östersjön ett ungt hav och det är ganska få fiskarter som har anpassat sig till ett liv där. Över tid har Östersjöns ekosystem blivit mer och mer komplext och den här nya typen av strömming har nu fått en annan roll än att bara äta plankton. Rovströmmingen är i nuläget ingen egen art, utan klassas som en typ. – Det är en smaksak var man drar gränsen. Rovströmmingen har potential att kunna bli en ny art och kan i framtiden spridas till Atlanten, säger Leif Andersson.

Med upptäckten av de genetiska skillnaderna mellan vanlig strömming och rovströmming hoppas nu Leif Andersson att det kan påverka förvaltningen av fiskbeståndet i Östersjön.

– Jag hoppas man nu kommer ta hänsyn till detta i förvaltningen av strömmingen i Östersjön. Nu förvaltas all strömming som ett enda bestånd, men det finns flera olika bestånd och rovströmmingen är en egen del som har en unik del i ekosystemet i Östersjön.

Han fortsätter:

– Rovströmmingen kan som rovfisk hålla ner populationen av spigg som exploderat i antal. Spiggen äter ägg och larver från andra fiskarter så det är en stor fördel med fler rovströmmingar i Östersjön, säger Leif Andersson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *