Ju högre intag av smör desto högre risk att dö i förtid. Det är slutsatsen i en studie som sammanställt uppgifter från 220 000 vuxna i USA. Omvänt såg forskarna att ett högre intag av växtbaserade oljor som raps- och olivolja ledde till minskad risk för förtida död. Den minskade risken att dö i förtid syntes bland de som använde soja eller raps- och olivolja. Däremot syntes inget samband för majs- och tistelfröolja. Framförallt var det dödlighet i hjärt-kärlsjukdom som ökade med högt smörintag men även dödlighet i cancer. Myt om smör Walter Willett, professor i epidemiologi och medicin vid Harvard och en av forskarna bakom studien, säger till CNN att resultaten går emot vissa trender på sociala medier om att smör skulle vara det mest hälsosamma fettalternativet. Av någon oklar anledning sprids myter på internet om att smör är en hälsosam form av fett, men det finns inga bevis som stödjer det, säger han. Enligt studien, som publiceras i Jama Internal Medicine, kopplas 10 gram extra smör om dagen till 7 procents högre risk för dödlighet. Att byta smör mot växtbaserade oljor kopplades till 17 procents lägre risk att dö i förtid. Deltagarna följdes i upp till 33 år och forskarna tog hänsyn till bland annat deras ålder, BMI, rökning och totalt kaloriintag som påverkar hälsan. Byta ut Eftersom det handlar om en observationsstudie, så går det inte att slå fast att det är smöret eller oljorna som ligger bakom skillnader i dödlighet, men forskarnas slutsats är att sambandet är tydligt. De skriver att man inte behöver utesluta smör helt och hållet, men att det innebär fördelar för hälsan att byta ut delar av intaget mot till exempel oliv- eller rapsolja. Soja, raps- och olivolja innehåller en hög andel omättade fetter som omega-3 och omega-6. Smör innehåller mer mättade fetter.