På pizzerian Piccolo Angelo i Stockholm är det smockfullt, och trängseln påminner om att befinna sig på en buss i rusningstrafik. Utanför står gårdagens nyårsfirare i vinterjackor och väntar på sin beställning. Men där inne är stämningen varm. – Nu är det bara uppvärmning. Om några timmar blir det nästan för mycket, då hade jag inte hunnit prata med dig, säger ägare Tomas Duru. – Då blir det tredje världskriget, flikar Jack Kounstin in. Jack är en av de åtta bagarna som står uppradade i köket – redo för pizzabeställningarna. I nästan 15 år har han jobbat med kollegorna. Och det märks. Alla har sina stationer och som ansvarig för den första har Jack hand om att baka ut pizzadegen. – I kväll kommer jag ha ont i axlar och ryggen, säger han och rullar samtidigt ut fyra degar i ett svep, staplade på varandra. 300 kilo ost Samtidigt håller en del pizzerior i landet stängt – för att trycket är för högt. Men inte på Piccolo Angelo. I stället stängde de ner på nyårsafton, för att hinna jäsa tusen degar, riva 300 kilo ost och hacka mängder av lök till årets första dag. – Personalen är det viktigaste. Det här hade aldrig gått att göra på egen hand, säger Tomas Duru. På pizzerian är det inte ”femton minuter, en kvart” som gäller. Lina Zachrisson Hedén har ätit på pizzerian i hela sitt liv, snart 19 år, och för henne tog det i dag fem minuter innan hennes gyros i bröd serverades på den stora vita tallriken. – När jag kom hit stod de och vek pizzakartonger. Det är skönt med frisk luft och en liten utflykt behöver man göra i dag, säger hon. ”Rena självmordsförsöket” I den rosa matappen Foodora beställs åtta pizzor i sekunden. Men på pizzerian i Stockholm går telefonen fortfarande varm. Under de knappa tolv timmarna de har öppet på nyårsdagen säljs över tusen pizzerior – det är nästan två i minuten. I kassan står Johan Korkis. Sedan klockan elva på förmiddagen har han tagit betalt för flera hundra pizzor – där gyrosen är kundernas favorit. På sju olika språk kommunicerar de med varandra. – Kommunikation är a och o, annars är vi borta helt, säger han. Vad hade du gett för tips till någon som tänkte starta pizzeria på nyårsdagen? – Gör det inte, det är rena självmordsförsöket.