Matpriserna steg med 3,9 procent i februari jämfört med samma månad i ifjol. Det är den största uppgången på mer än ett år, enligt SCB. Samtidigt har Axfood ökat utdelningen till aktieägarna och Ica redovisat en vinst på 971 miljoner kronor för fjärde kvartalet i fjol. Det har lett till upprörda känslor och på sociala medier har en uppmaning om att bojkotta matjättarna fått spridning. Utspelet: Borde vara dyrare Men i själva verket borde maten vara ännu dyrare, anser Johanna Trapp, projektledare på Timbro miljöinstitut. – Man kan inte göra mat magiskt billigare, utan det är alltid någon som kommer att betala för det. Antingen är det du, eller bonden – som har väldigt små marginaler – eller så är det miljön med regnskogsskövling, arbete under svåra villkor och ökade koldioxidutsläpp, säger hon. Prisökningen beror främst på att matproduktionen blivit dyrare, enligt Johanna Trapp. – Att priserna går upp nu beror inte på att butiksägare är giriga utan på att de varor som behövs för att producera mat har blivit dyrare, säger hon. Hon medger att det är ”jättehemskt” att människor har det tufft med ekonomin, inte minst barnfamiljer. Men samtidigt påpekar hon att livsmedelsutgifterna i dag utgör cirka 13 procent av hushållens totala utgifter. ”Aldrig varit rikare” År 1952 var samma siffra 33 procent, enligt Svensk Dagligvaruhandel. Och i 1900-talet uppgick livsmedelsutgifterna till 44 procent. – Dessutom har vi aldrig varit rikare. Jag tycker att det perspektivet missas lite grann, säger Johanna Trapp. Hon understryker att hon själv växt upp på gård, med föräldrar som är mjölkbönder, och vet hur mycket slit som går in i matproduktionen. – Och vill man ha en hållbar matproduktion, särskilt i Sverige, då måste maten få kosta. Vill man ha svensk rapsolja i stället för malaysisk palmolja så måste man vara beredd att betala priset. Även om hon är positiv till att folk använder sin konsumentkraft tror hon inte att bojkotten av matjättarna kommer att få avsedd effekt. – Jag tror att en bojkott bara leder till matsvinn och man missar att mat inte bara magiskt kan bli billigare.